Periodontal sykdom og behandling.

 

Med periodontalt vev forstår vi det som vevet som omslutter roten på en tann. Roten er festet til kjevebeinet med millioner av små fibre, disse fibrene gir tannen en liten mobilitet, og mulighet for å gi oss en tilbakemelding om vi biter i noe hardt eller mykt. Det hele er omsluttet av mucosa/ gingiva. (Tannkjøtt.)

 

I noen tilfeller kan det oppstå betennelse i området rundt roten, enten gingivitt (betennelse i tannkjøtt), eller periodontitt (betennelse i kjevebeinet). Får en slik betennelse stå ubehandlet, vil det ofte medføre et gradvis beintap, og tilslutt av såpass omfattende karakter at rotens feste er borte, og tannen kan gå tapt.

Det er flere årsaker til slike tilstander kan oppstå. De vanligste er en vesentlig grad av genetikk, ofte kombinert med røyking, mangelfull hygiene, diabetes og tannstilling.

 

De første tegnene på tannkjøttsykdom er ømhet i tannkjøtt, det kan blø lett, spesielt ved bruk av tannstikker/ tanntråd. Videre vil tennene kunne føles løse, de kan få stillingsforandring, og det kan komme dårlig ånde. Etter hvert som tennene blir mer mobile, vil smerte kunne oppstå.

 

Når tannlegen undersøker tennene måles ofte «lommer». Det er avstanden fra tannkjøttskanten til beinkanten. For friske, fine forhold er disse lommene typisk 2-4 mm. Tannlegen vil også se etter mobilitet i tennene, samt vurdere røntgenbildene for å se om et er tap av bein rundt røttene. Periodontitt er ofte en sykdom som har lang utviklingstid. Beintapet er normalt beskjedent fra år til år, og det kan være hensiktsmessig å sammenligne røntgenbilder fra flere år tilbake.

 

Når en pasient får diagnosen periodontitt, bør det startes behandling. De viktigste momentene for en vellykket behandling beror på pasientens innsats. Pasienten må rengjøre tenner grundig, gjerne med forskjellige hjelpemidler. Her er det viktig at tannlege/ tannpleier instruerer pasient nøye hvilke hjelpemidler som skal brukes hvor. De vanligste hjelpemidler er selvsagt tannbørsten, samt tanntråd/ tannstikker og mellomrombørste. Videre bør røykende pasienter trappe ned/ slutte å røyke. Pasienter med diabetes bør i så stor grad som mulig prøve å kontrollere den, gjøre livsstilsendringer som favoriserer bedre kontroll av blodsukkeret.

 

Behandlingen som utføres av tannlegen er en grundig rensing av røtter for å fjerne tannstein, slik at det ikke ligger i lommene og skaper grobunn for bakterier. I noen tilfeller er det aktuelt å fjerne noe tannkjøtt for å redusere lommens dybde, og lette rengjøringsmulighetene for pasienten. Pasienten bør, når infeksjonen er under kontroll, komme til tannlege/ tannpleier for vedlikehold og re-instruksjon av egenhygiene til avtalte intervaller.

 

Periodontal behandling er dekket av HELFO etter bestemmelser av folketrygdloven § 5-6, innslagspunkt 6.

Gjør en avtale med
Bergen Tannhelsesenter

 

Kanalveien 64
5068 Bergen
post@ok-klinikken.no

Tlf 55 55 06 00