Rotspissamputasjon

Alle tenner har en rotkanal som forsyner tannen med nerver og blodkar. Om bakterier kommer inn i rotkanalen, eller tannen skades slik at blodforsyningen til tannen skades, må tannen rotfylles.

Den vanligste årsaken til slike skader er dype hull i tannen. Noen ganger er ikke en rotfylling tilstrekkelig for at tannen skal bli bra, og da kan det være behov for kirurgisk behandling. Den vanligste kirurgiske behandling for å redde tannen kalles for rotspissamputasjon. Ved en rotspissamputasjon kan man avdekke sprekker i roten, eller ekstrakanaler som ikke er synlig på røntgenbilder. Ved denne operasjonen kan betennelsesvev rundt roten fjernes, og rotkanalen forsegles med en fylling slik at ny infeksjon i roten ikke skal oppstå. Når infeksjonen er sanert vil området rundt roten tilhele med nytt kjevebein, og tannen opprettholder da sin normale funksjon.  For å vurdere om rotspissamputasjonen har vært vellykket, må tannen kontrolleres både klinisk og med røntgenbilder. Dersom det ikke er symptomer i området, vil man vanligvis ta den første kontrollen 6-12 måneder etter tilheling.

Generell helse:

Vi ønsker å gjøre inngrepet så trygt som mulig. Det er derfor viktig at vi har oppdaterte helseopplysninger. Vennligst gi beskjed om:

  • medisiner
  • sykdommer
  • allergier
  • unormal blødningstendens
  • tidligere komplikasjoner i forbindelse med tannbehandling
  • graviditet
  • angst for tannbehandling

Etter inngrepet

Når bedøvelsen går ut (etter 3-4 timer), kan det bli noe smerter i området. Du vil derfor få smertestillende tabletter eller resept på smertestillende tabletter med deg.

Det er anbefalt å ta det med ro den første tiden etter inngrepet. Unngå derfor hardt fysisk arbeid, trening og liknende i denne perioden.