Tannkjøttsykdommer

Vi skiller mellom betennelse i tannkjøttet, gingivitt og betennelse i benet rundt tannen, periodontitt.

Får en slik betennelse stå ubehandlet, vil det ofte medføre et gradvis beintap, og tilslutt av såpass omfattende karakter at rotens feste er borte, og tannen kan gå tapt. Det er flere årsaker til at slike tilstander kan oppstå. De vanligste er en vesentlig grad av genetikk, ofte kombinert med røyking, mangelfull hygiene, diabetes og tannstilling.

De første tegnene på tannkjøttsykdom er ømhet og rødhet i tannkjøttet og det kan blø lett ved tannpuss eller bruk av tanntråd/tannstikkere.

Gingivitt kan hos de aller fleste pasienter behandles effektivt ved å bedre renholdet og ved en individuell hygieneveiledning.

Når en pasient får diagnosen periodontitt, bør det startes behandling. De viktigste momentene for en vellykket behandling beror på pasientens egen innsats. Pasienten må rengjøre tenner grundig, gjerne med forskjellige hjelpemidler. Her er det viktig at tannlege/tannpleier instruerer pasienten nøye i hvilke hjelpemidler som skal brukes hvor. De vanligste hjelpemidler er selvsagt tannbørsten, samt tanntråd/tannstikker og mellomrombørste. Videre bør røykende pasienter trappe ned/slutte å røyke. Pasienter med diabetes bør i så stor grad som mulig prøve å kontrollere den og gjøre livsstilsendringer som favoriserer bedre kontroll av blodsukkeret.

Behandlingen som utføres av tannlegen/tannpleieren er en grundig rensing av røtter for å fjerne tannstein, slik at det ikke ligger i lommene og skaper grobunn for bakterier. Pasienten bør, når infeksjonen er under kontroll, komme til tannlege/ tannpleier for vedlikehold og re-instruksjon av egenhygiene til avtalte intervaller. Tannlegene/tannpleierene har også tett samarbeid med vår spesialist i periodonti, slik at kasus enkelt kan diskuteres og henvises ved behov.